headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Als de reis geboekt is, kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids, het uit je hoofd leren van de Big Five en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er natuurlijk ook een paar belangrijke zaken die je vooraf moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis:

 

Zuidafrika stempelReisdocumenten
Voor je reis naar Zuid-Afrika heb je een geldig (Nederlands) paspoort nodig, dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 30 dagen geldig is, en er moeten nog 2 lege bladzijden inzitten voor de stempels die je ter plaatse krijgt. Een visum is niet nodig als je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Als je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag of er afwijkende regels gelden.

 

Tip: Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten te mailen naar je eigen e-mailadres. Je kunt dan altijd en overal uitdraaien maken indien nodig!

 

Indien je reist per huurauto moet je een internationaal geaccepteerde creditcard bij je hebben! Het is niet meer verplicht om een internationaal rijbewijs bij je te hebben in Zuid-Afrika!

 

Reizen met kinderen
Ga je naar Zuid-Afrika, Botswana en/of Namibie met je kind(eren)? Volgens de immigratiewetgeving ben je in de meeste gevallen niet meer verplicht de officiële geboorteakte(s) vertaald in het Engels bij je te dragen, maar dit is wel heel lang zo geweest. Kijk via deze link naar de huidige originele verklaring van het Department of Home Affairs van Zuid-Afrika. Informeer bij twijfel bij de Ambassade naar de huidige wetgeving.

 

Elektriciteit
Het voltage in Zuid-Afrika wisselt van plaats tot plaats. In Pretoria heeft men 250 volt, de meeste andere plaatsen hebben 220/230 volt, heel soms heeft men nog 110 volt. Je hebt een speciale grote 3-potige verloopstekker met ronde poten nodig. Deze kun je kopen in supermarkten, warenhuizen, ijzerwinkels of kun je lenen bij de receptie van je hotel. Deze stekker is alleen in Zuid-Afrika bruikbaar. De meeste wereldstekkers en verloopstekkers kunnen hier niet worden gebruikt.

In bushcamps is niet altijd stroom in je kamer. Tip: Het is handig om dan een zaklamp bij je te hebben, en een extra powerbank!

 

Inentingen
Zuid-Afrika, Inentingen
Inentingen worden meestal dringend aangeraden, maar zijn voor Zuid-Afrika niet verplicht. OutSight adviseert je om uiterlijk 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met  je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over de beste voorzorgsmaatregelen.

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Een andere tip is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) om advies te geven en eventueel Logo Thuisvaccinatiedirect te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Zuid-Afrika.

 

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de Zuid-Afrika, wat neem ik mee?handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt. Vergeet in ieder geval niet het volgende:

 

-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en mail deze naar je e-mailadres zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

 

Parkeren bij de luchthaven
Zuid-Afrika, voorbereiding voor je reis parkerenHeb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

 

Navigatie
Bij onze autohuur is het mogelijk om een GPS Navigatie systeem bij te boeken. We raden je daarnaast aan om voor vertrek, dus in Nederland, een goede wegenkaart te kopen. Eventueel is een kaart na aankomst ook te koop, bv op de luchthaven, maar de keuze is niet zo groot als in Nederland bij een goede reisboekenwinkel (zoals bv De Zwerver). Kijk je liever op telefoon of tablet? Met Google Maps navigatie kun je ook navigeren! Download de kaart vooraf en maak hem offline beschikbaar, zodat je ook zonder internetverbinding kunt kijken. Er zijn nog veel meer apps met navigatie, lees ook de informatie hierover van de consumentenbond! Een aanrader is HereWeGo, een zeer gebruiksvriendelijke gratis navigatie-app, beschikbaar voor Android en Apple. Verder is een goede reisgids met stadsplattegronden erg praktisch. Een handige tip is het downloaden van een reisgids op je telefoon of tablet. Hiervoor zijn verschillende programma’s en apps beschikbaar, bijvoorbeeld Triposo en City Maps 2Go. Deze kun je vooraf downloaden, en ter plekke offline bekijken.

 

Kijk- & leestips
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen:

Zuid-Afrika voorbereiding reis

 


Zuid-Afrika – Capitool gids (ned.)
Zuid-Afrika – Dominicus reisgids (ned.)
South Africa, Lesotho & Swaziland – Lonely Planet. (eng.)
Zuid-Afrika – Insight Guide (ned.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Zuid-Afrika en andere reisgidsen voor een prima prijs & met snelle verzending!

 

-The Power of One & Tandia – Bruce Courtney
Verhalen over de situatie in Zuid-Afrika tijdens en na de Tweede Wereldoorlog
-Het verhaal van mijn zoon & July’s Mensen – Nadine Gordimer
Twee boeken over de strijd tegen apartheid en persoonlijke conflicten
-De lange weg naar de vrijheid – Nelson Mandela
De autobiografie van Nelson Mandela
-Zuid-Afrika in een rugzak – Dolf de Vries
Beschrijving van een reis door Zuid Afrika
-Het beloofde Land – Adriaan van Dis
De sociale verhoudingen tussen blank en zwart in Zuid-Afrika eind jaren ‘80
-In Afrika – Adriaan van Dis
Verhaal over de burgeroorlog in Mozambique
-Het huis aan de voet van de Tafelberg – Rachelle Greeff
Levensverhaal van een vrouw die terugkeert naar haar geboorteland Zuid-Afrika
-Het Verbond – James Mitchener
Geschiedenis van Zuid-Afrika in romanvorm

startpagina Zuid-Afrika is een verzamelpagina van links
lonelyplanet South Africa reisinformatie en reistips over Zuid-Afrika van Lonely Planet

Contact
close slider